Švédské degustační menu s Janem Pavlíkem

24. 09. 2024

Švédská kuchyně je mnohem více, než jen masové kuličky z Ikei.

Tento měsíc se můžete těšit na šestichodové degustační menu, které připraví šéfkuchař Jan Pavlík, který žil dlouhá ve Švédsku. Jeho zkušenosti z pobytu na ostrově Gotland se promítají do každého chodu tohoto menu, které vás provede chutěmi severské kuchyně. Všechny suroviny jsou přivezeny přímo ze Švédska a připraveny dle originálních receptur.

Rezervace stolu na degustační večery je nutná předem, proto prosím navštivte náš online rezervační formulář či volejte +420 777 355 334.

úterý 8. 10. 2024 od 18.00 hodin

Šefkuchař Jan Pavlík žil 10 let ve Švédsku a získal zkušenosti z různých koutů Švédska. Pracoval jako externí kuchař na české ambasádě ve Stockholmu, kde připravoval pokrmy i pro velvyslance z jiných zemí, což někdy nebylo opravdu lehké. Vlastnil restauraci Strängnäs Fusion Restaurang kde propojil českou a švédskou kuchyni. Žil na největším švédském ostrově Gotland který jeho švédskou kuchyni hodně obohatil. Nejvíc vzpomíná na českého emigranta Václava Castu který ho učil švédskou kuchyni (a i gramatiku) v jeho známé restauraci Mitropa v Norrköpingu.


Čeká vás jedinečný zážitek s autentickými chutěmi Skandinávie.

Švédská kuchyně je známá pro svou jednoduchost, čerstvost a využití kvalitních surovin. Základem jsou ryby a jiné ingredience pocházející z chladné a syrové přírody, jako je zvěřina i houby. Degustaci započneme Švédským sleděm na 3 způsoby – aby vynikly rozdílné chuťové nuance – od pikantní hořčice přes svěží „tisíce ostrovů“ až po výrazně sladkokyselou verzi.
Jaké je typické švédské COMFORT FOOD? Bohatá rybí polévka se šafránem, která obsahuje různé druhy masa, kaviár, mušle, krevety a račí ocásky tak přináší závan švédských moří.


První hlavní chod – Šťavnatá hovězí roštěná servírovaná s pečenou bramborovou kaší, bérnskou omáčkou, brusinkami a krevetami vytváří perfektní rovnováhu chutí a ideálně zobrazuje tradiční švédské suroviny na jednom talíři. Druhý hlavní chod, a to Dušené maso z losa s liškami, doplněné bramborovými placičkami se sýrem a pečeným jablkem s nádechem skořice, nabízí sytý a kořeněný zážitek z divočiny. Losí maso je oblíbenou delikatesou ve skandinávských zemích, známé pro svou výraznou, ale jemnou chuť a nízký obsah tuku.


Švédové si své dezerty opravdu hýčkají – jsou výrazné a často kořeněné, což skvěle vyvažuje chutě hlavních pokrmů. Díky ingrediencím jako šafrán nebo skořice přinášejí tyto sladkosti harmonický závěr každého jídla. A vy se můžete těšit na ne jeden, ale rovnou dva TYPICKY ŠVÉDSKÉ DEZERTY. Saffranspannkaka med salmbärssylt neboli Šafránová palačinka s ostružinovou marmeládou a šlehačkou představuje charakteristické švédské chutě a vůně. Celou degustaci zakončíme Chokladbollar med lakritssmak – Čokoládovými kuličkami. Švédové nemají v oblibě jen masové kuličky, ale i ty sladké. Výrazný čokoládový dezert s nádechem lékořice i kokosu vás přenese přímo do centra Stockholmských ulic.


A pokud máte ve Vašem okolí někoho, kdo je sběratelem gastrozážitků, věnujte poukaz na degustační večer, který budou moci využít během celého roku. Na ty uplynulé, nezapomenutelné gastro zážitky, se můžete podívat na našich webových stránkách Restaurace Baltaci Zlín.

Těšíme se na Vás!


skladba Švédského degustačního menu

Jak už jsme apelovali, rezervace stolu je na degustační večery nutná, proto navštivte náš online rezervační formulář či volejte +420 777 355 334.